...

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

Meslek Yüksekokulumuz tarafından “Dünya Aşı Haftası” Etkinliği düzenlendi.
28/04/2022

24-30 Nisan “Dünya Aşı Haftası” dolayısıyla Meslek Yüksekokulumuz  tarafından “Dünya Aşı Haftası ” etkinliği düzenlendi. 

Etkinlik kapsamında moderatörlüğünü  NEVÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü Öğr. Gör. Kevser Çağla Gurlaş yaptığı “Aşı Kararsızlığı” konulu panel düzenlendi.

Çevrimiçi platform üzerinden gerçekleştirilen etkinlik de Ordu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünü Dr. Öğretim üyesi Aslıhan Çatıker’ in “Aşı Kararsızlığı” konulu konuşması üzerine konuştu. Sayın Çatıker konuşmasına aşının önemini vurgulayarak başladı. Çatıker konuşmasında aşılar ve etik tartışmalar, Aşı kararsızlığı ve etkileyen faktörler, COVID-19 aşısı ve dünyadaki durum,  COVID-19 aşılarına olan güvensizliğin itici güçleri, Halk arasında COVID-19 aşı kabulünü azaltan nedenler, Sağlık çalışanlarındaki durum, Toplumun bir üyesi olarak mücadele, Sağlık çalışanı olarak mücadele, Kararsız kişilerle iletişimde dikkat edilmesi gerekenler konular ve bu konularda yapılan bilimsel çalışmalardan bahsetti. Aşı olmayı  emniyet kemeri takmaya benzeterek konuşmasını bitirdi.

Sayın Çatıker “Aşıların zorunlu olup olmadığı ve belirli aşı programlarının gerekli olup olmadığı, insanların aşılama davranışlarında ne kadar fedakâr olmaları gerektiği veya hükümetlerin ne ölçüde düzenleme yapması gerektiği konularında etik tartışmalar bulunmaktadır. Aşının hastalıkların ve ölümlerin azalması üzerine yapılan birçok araştırma olmasına rağmen ebeveynler rutin çocukluk aşılarını giderek daha fazla reddetmektedir. Bu nedenle aşılama, birey ve halk sağlığı için tartışmalı ancak hayati bir konu olmaya devam etmektedir. Aşı kararsızlığı günümüzde halkın sağlığına yönelik en büyük tehditlerden biridir. Aşı kararsızlığının; zamana, yere ve aşılara göre hızla değişen, karmaşık ve sürekli izlem gerektiren küresel bir sorun olmaktadır. Covid-19 pandemisi tüm dünyayı etkileyen bir halk sağlığı acil durumu olmuştur. Bu süreçte aşının önemi bir kez daha gündeme gelmiştir. COVID-19 aşısının geliştirilmesi, ülkeler ve küresel sağlık kuruluşları için en önemli görevlerden biri haline gelmiştir. Dünyayı sarsan bu süreçte aşı uygulaması başlanmadan önce yapılan çalışmalar birçok kişinin aşı olma kararsızlığı içinde olduğu veya reddedeceğini belirlemiştir. Aşı kararsızlığında çözüm için kabulün önündeki engelleri tanımak ve uygun müdahalesin bulunmak gerekmektedir. Sağlık çalışanlarının aşı konusundaki kararsızlığını anlamak, salgınlar sırasında halk sağlığı yaklaşımları açısından en önemli konulardan biridir. Sağlık çalışanları tarafından aşılamaya karşı tutum; hasta kabulü ve aşılama hizmetleri, aşılama programlarına uyma ve aşı konusunda kararsızlıkların azaltılması açısından son derece önemlidir. Sağlık çalışanları toplumun bir üyesi olarak mücadele; Doğru, güvenilir, kolaylıkla anlaşılabilir ve erişilebilir bilgi sunma, Aşılara erişimi sağlama, Toplum katılımı sağlama, Yerel düzeyde faaliyetlere katılanların eğitiminden sorumludurlar. Unutmayın: Aşı olmak emniyet kemeri takmak gibidir.” Dedi.

Panel Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Kamuran Özdil tarafından teşekkür belgelerinin takdimi ile son buldu. 

HABERLER