...

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

“Sağlığım Cebimde: Akıllı Telefonlarda Yaşlılarla Yönelik Sağlık Uygulamalarına Yönelik Eğitim” Projesi Hayata Geçirildi.
23/05/2024

TÜBİTAK 2209-A 2023 Yılı 2. Dönem çağrısı kapsamında kabul edilen projelerimizden “Sağlığım Cebimde: Akıllı Telefonlarda Yaşlılarla Yönelik Sağlık Uygulamalarına Yönelik Eğitim” başlıklı projenin saha çalışması tamamlanmış, projenin raporlama aşamasına geçmiştir.

Proje Enes Fırtına tarafından yürütülmekte olup, Doç.Dr. Kamuran Özdil projenin danışmanlığını sürdürmektedir. Projede Yaşlımı Bakımı Programı 1.sınıf öğrencilerinden Çağlasu Kızıl, Hacer İncetel, Zeynep Yıldız, Sena Çapar, Ferhat Yakut, Mehmet Dursun Dorsan, Zülal Kutluata gönüllü olarak görev almışlardır.

Çağımızda, bilgi ve iletişim teknolojileri, 65 yaş üstü bireylere sağlık hizmetlerini desteklemek ve sunmak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Sağlık uygulamaları “İnternet ve ilgili teknolojiler aracılığıyla sunulan veya geliştirilen sağlık hizmetleri ve bilgileri” anlamına gelir.  İnternet tabanlı sağlık hizmetleri, hastalar ve sağlayıcılar arasındaki elektronik iletişimi, kişisel sağlık kayıtlarını, sağlık eğitim programlarını ve hastalara yönelik Web tabanlı uygulamaları içermektedir. Hasta eğitimi, uzaktan izleme, iletişim ve eğitim, hastalık ve salgın takibi ile teşhis ve tedavi karar desteği de dâhil olmak üzere mobil ağlar aracılığıyla sağlanan çok çeşitli hizmetleri de içerir. Bu gelişmelerle birlikte, yaşlı sağlığı açısından 65 yaş üstü bireylerin teknolojiyi kabul etme, kullanma ve teknolojiye uyum sağlama süreci büyük önem taşımaktadır. Yaşlı bireylerin sağlık uygulamalarını kullanması iletişiminden, sağlık sorunlarına kadar her alanda günlük yaşamalarını kolaylaştırmakta ve bağımsızlaştırmaktadır. Bu bilgilerden hareketle projede; sağlığın önemini vurgulamak, yaşlı bireylerin e- sağlık uygulamalarını kullanarak hayatlarını kolaylaştırmayı ve sağlıklarını koruyabilmeleri hedeflenmiştir. Projenin amacı yaşlı bireylerin e- sağlık uygulamalarını konusunda bilgi ve farkındalıklarına artırmaktır.  Projede 4 hafta ve haftada bir defa olmak şartıyla 30 dakikalık akıllı telefonla uyumlu e-sağlık uygulamaları konusunda eğitim yapılmıştır.

Proje kapsamında Nevşehir ilinde yaşlı nüfüsün en yüksek olduğu ilçe olan Avanos ilçesinde yaşayan 65 yaş üstü toplam 20 kişiye ziyaretler düzenlenmiştir. Projenin saha çalışmasında katılımcılar ve ailelerinden olumlu geribildirimler alınmış, yaşlıların özellikle hata yapmak, dolandırılmak, cihazı bozmak gibi kaygıları nedeniyle telefonu kullanmaktan çekindikleri gözlemlenmiştir.

Proje ekibinde yer alan danışman öğretim elemanı ve tüm öğrencilerimizi kutluyor ve projeye katılım gösteren değerli yaşlılarımıza teşekkür ediyoruz.

HABERLER